Onderhoud zonnepanelen – is het nodig?

Scroll

Zonneparken hebben eigenlijk niet zoveel onderhoud nodig,. Toch kan het niet kwaad om ze een keer per jaar even goed na te kijken en schoon te maken. Wanneer je dit doet weet je namelijk zeker dat ze goed rendabel blijven. Nu vraagt u zich vast af hoe u ze  moet onderhouden? Dat leest u hier.

Zonnepalen hebben weinig onderhoud nodig

U raad het waarschijnlijk al, maar het meeste vuil wat op zonnepanelen komt wordt weggespoeld door de regen en sneeuwval. Hierom kan u zonnepanelen vrijwel onderhoudsvriendelijk noemen. Toch is het wel belangrijk om ze goed in de gaten te houden om zeker te zijn dat ze optimaal werken. Om dit goed te kunnen doen is het aan te raden om je zonnepanelen één keer per jaar na te kijken. U kan dan kijken of ze erg vies zijn. Wanneer dat het geval is kan U er voor kiezen om de zonnepanelen schoon te maken. U kan er dan voor kiezen om dit door een professioneel bedrijf te laten doen of helemaal zelf. Dat is een keuze die u zelf moet maken.

Zonnepanelen schoonmaken

Wanneer u er voor kiest om uw zonnepanelen zelf schoon te maken is het belangrijk dat u dit alleen doet met water. Maak absoluut geen gebruik van schoonmaakmiddelen. Wanneer u gebruik maakt  alleen water met een zachte doek, borstel of spons krijgt u ze namelijk al weer heel erg schoon. Wanneer u wel gebruik maakt van schoonmaakmiddel kan het zijn dat er strepen komen op de zonnepanelen. Deze strepen weerkaatsen de straling van de zon waardoor uw zonnepanelen een stuk minder rendabel zijn en dat wil u natuurlijk niet. Gebruik ook geen schuurpons om de zonnepanelen schoon te maken, wanneer u dit wel doet kan het zijn dat er krassen op de panelen komen en dat wilt u uiteraard ook niet.

Onderhoud van zonneparken is belangrijk

Zoals we hierboven al aangaven hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Het meeste vuil wordt er namelijk al afgespoeld door de regen. Het is wel belangrijk om zonneparken goed te controleren op vuil wat na de regen nog achterblijft. Wanneer er vuil op de zonnepanelen blijft zitten gaat het rendement van het park hard achteruit. U kan dan ook vanuit gaan dat zo’n 2% tot 3% aan rendement verloren gaat. Zorg daarom dat zonnepanelen schoon zijn, om een hoge opbrengst te garanderen. Ook is het belangrijk om de zonnepanelen te laten inspecteren op eventuele beschadigingen of defecten.

Onderhoud bij Kecxwind

Naast het aanleggen van zonneparken kunt u ook voor onderhoud bij ons terecht. Wij weten dan ook allemaal wanneer een zonnepark in gebruik genomen is dat de installatie energie op gaat leveren. Het is dan ook goed om te weten dat er altijd iets mis kan gaan, ook bij zonneparken is dat het geval. Vandaar is het belangrijk om installaties 24/7 te monitoren. O&M is dus een cruciaal onderdeel van elk zonnepark. Het is namelijk van uiterst belang dat u er op tijd aanwezig bent wanneer er iets niet goed werkt.

Volgend nieuwsbericht