De laatste tijd hoor je heel erg veel mensen praten over de ecologische gevolgen van zonneparken, maar hoe zit dat nou echt? Dat lees je hier.
Zoals we allemaal wel weten raken de grondstoffen binnenkort een keer op. Als het nou over 5 jaar is of over 500 dat maakt niet uit. Het is belangrijk om in de toekomst te kijken en de volgende generatie ook een gezonde aarde te kunnen geven. Daarom vinden er allemaal onderzoeken plaats over duurzame energie. Toch zie je dat zonne-energie en windenergie grote spelers zijn voor de toekomst. Veel mensen kiezen er tegenwoordig dan ook voor om zonnepanelen op het dak van het huis te leggen en je ziet ook dat er steeds meer windmolens gebouwd worden en zonneparken die aangelegd worden. Ook zie je dat heel erg veel mensen tegen zijn, maar is dat terecht? Dat lees je hier beneden.
Eigenlijk is deze vraag heel erg makkelijk te beantwoorden. Je kan namelijk antwoorden met ja maar ook met nee. Een zonnepark in een mooi natuurgebied dat zal inderdaad veel schade toe brengen aan de natuur, maar ga je een zonnepark aanleggen op landbouwgrond of op een stuk grasland, dan is er niet veel aanwezig om te beschadigen. Het is dan ook heel erg belangrijk om goed naar de locatie en situatie te kijken. Tuurlijk, je zal geen zonneparken aanleggen midden in de natuur aanleggen, maar het kan wel heel erg goed op een stuk grasland. Er wordt dan ook altijd goed gekeken als er geen dieren aanwezig zijn zoals weidevogels. Daar moet je natuurlijk ook geen zonnepanelen neerleggen. Er geldt dan ook een heel erg belangrijke regel. Is het nadelig wanneer je hier een zonnepark gaat aanleggen? Dan doen we het niet.
Zoals we hierboven al aangaven is het heel erg belangrijk om goed naar de locatie, maar ook naar de situatie te kijken. Het is dan ook heel erg goed mogelijk om een zonnepark aan te leggen die juist de biodiversiteit kan versterken. Je ziet tegenwoordig dan ook steeds meer dat er bijvoorbeeld schapen onder de panelen grazen. Ook zie je dat steeds meer zonneparken aangeplant gaan worden. Dat doen ze met bepaalde struiken die in Nederland al voorkomen. In het voorjaar geven deze struiken bloesem, en dus nectar en stuifmeel voor insecten. De vogels in ons land komen vervolgens weer op die insecten af. In de struiken kunnen de volgens dan weer nesten en in het najaar komen er prachtige bessen aan de struiken. Dit is dan ook een hele mooie combinatie om zowel zonne-energie op te wekken als het verbeteren van de diversiteit in Nederland. En wij, als mens mogen dan nog genieten van de prachtige bessen die aan de struiken komen in het najaar. Dit is dan ook een mooie win-win situatie waar iedereen voordelen van heeft. We kunnen dan ook zeggen dat zulke projecten voor meer biodiversiteit zorgen dan een normale akker.