6 redenen om zonnepanelen aan te schaffen

Scroll

Zonnepanelen worden steeds populairder, iedereen wil zijn steentje bijdragen aan de problemen van het klimaat. Door zonnepanelen te nemen, helpt u mee om het milieu een stukje beter te maken. Maar zonnepanelen kopen doe je echter niet zomaar, want je moet al snel een paar duizend euro neerleggen hiervoor. Daarom is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de voordelen van zonnepanelen. Hier een top 6 redenen om zonnepanelen aan te schaffen.

1. Verhoog de waarde van je huis

Zonnepanelen hebben een positieve invloed op het verplichte energielabel en verhogen de waarde van je huis. Het kan zelfs zo zijn dat de waarde zodanig oploopt, dat je de kosten van de zonnepanelen er al uit hebt. Voor iedere euro die je op jaarbasis bespaard door de panelen, neemt de huiswaarde ongeveer 20 euro toe. Gezien de stijgende energieprijzen, kunnen zonnepanelen dus best uit, het is alleen een investering. 

2. Geld besparen

De energieprijzen zijn sinds het jaar 2000 aanzienlijk gestegen. Intussen betalen we 80% meer dan in 2000. Met zonnepanelen verlaag je je energiekosten en beschermen dus deels tegen de stijgende energieprijs. In principe zet je met zonnepanelen op je dak een deel van je energierekening vast. Dat wil zeggen dat je niet langer afhankelijk bent van de fluctuerende prijzen van de energieprijzen. Omdat het overtollige opgewekte stroom verkocht kan worden tegen het energietarief, zullen de zonnepanelen ongeacht de energieprijs een vast percentage op de energierekening besparen.

3. Overheidssubsidie

De Nederlandse overheid heeft met de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) een uitgebreid pakket aan subsidies beschikbaar gesteld. Er bestaan subsidies voor een aantal dingen die je kunt ondernemen om je huis milieuvriendelijker te maken, zoals voor zonneboilers en zonnepanelen. De subsidie voor zonnepanelen bestaat uit een premium van 33 cent per kWh op de teruglever vergoeding aan het energiebedrijf. De subsidie op zonnecollectoren (Stimuleringsregeling Duurzame Warmte) bestaat op een gift op de aanschafkosten, die in vele gevallen rond 720 euro liggen.

4. Milieu bescherming

Het klimaatprobleem is bij iedereen wel bekend. De vraag is of je ook een steentje bijdraagt aan het terugdringen van deze ecologische ramp? De fabrieken waarmee ‘grijze’ stroom wordt opgewekt, pompen jaarlijks een grote hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Dat is niet alles, want die fabrieken stoten ook gassen uit als waterstofsulfide, de veroorzaker van zure regen. Één van de kleine dingen, maar wel grote stappen, wat je als consument kunt doen, is het overstappen naar een duurzame energiebron, zoals zonne-energie. Zonne-energie is een stille, schone vorm van energie die super milieuvriendelijk is. 

5. Onafhankelijkheid

Door zonne-energie te gebruiken vergroot je de nationale onafhankelijkheid. Nederland is namelijk voor een groot deel afhankelijk van landen als Saudi-Arabië, Iran en Rusland voor brandstof. Door minder gebruik te maken van hun grondstoffen, wordt Nederland onafhankelijker. Daarnaast heb je dan minder last van de stijgende gas- en olieprijzen, als daar oorlog is of een politiek probleem. Denk bijvoorbeeld aan de oliecrisis van de jaren ’70, dat gebeurde door een boycot van Arabische landen.

6. Onafhankelijk van energiebedrijven

Het Nederlandse energienetwerk is prima in orde, maar mocht er na een tijdje een stroomstoring voordoen, kunnen de zonnepanelen worden aangesloten op een accu. Zo heb je ook in tijden van stroomstoringen bij jou energiemaatschappij gewoon elektriciteit. Daarnaast ben je dus onafhankelijker van de problemen die zich voordoen bij energiebedrijven.

Lees ook: De grootste feiten en fabels over zonnepanelen.

Volgend nieuwsbericht