De grootste feiten en fabels over zonnepanelen

Scroll

Ben jij geïnteresseerd in zonnepanelen, maar wil je nou echt weten wat nou alle feiten en fabels zijn? Wij hebben daarom de grootste feiten en fabels over zonnepanelen voor jou op een rijtje gezet. Je leest het hier.

Hoe werken zonnepanelen precies?

We weten allemaal wel hoe zonnepanelen eruit zien. Zonnepanelen zijn blauw of zwarte panelen die zonlicht direct omzetten in gelijkstroom. Om deze stroom te kunnen gebruiken bijvoorbeeld in je huis ben je een omvormer nodig. Deze zet dan het opgewekte gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom, waarop de meeste huishoudelijke apparaten werken. Voordat je de stroom kan gebruiken in je huis moet alles natuurlijk eerst goed aangelegd worden. Het is dan belangrijk dat vanuit alle zonnepanelen kabels getrokken worden naar de omvormer. Vanuit de omvormer kan vervolgens een kabel getrokken worden naar de meterkast zodat jij de stroom kan gebruiken in je huis.

Je hebt meer opbrengt bij een hoge tempratuur

Veel mensen dat je meer stroom kan opwekken wanneer de tempratuur hoog is. Dat is natuurlijk niet zo. Dit is dan ook zeker één van de grootste fabels. Zonnepanelen werken namelijk op licht. De regel is dan ook als volgt: hoe meer ligt: hoe meer energie er wordt opgewekt. Het is dus ook mogelijk om energie op te wekken wanneer het bewolkt is. Het is dan wel weer waar dat zonnepanelen het meeste energie opwekken tijdens de zomer. Dat komt omdat er in deze seizoenen meer uren daglicht zijn. Ook is het goed om te weten dat niet alle zonnepanelen optimaal werken tijdens hoge tempraturen.

Je kan de btw terugvragen op zonnepanelen

Dit is een groot feit. Als je zonnepanelen aanschaft is het in veel gevallen mogelijk dat je de btw van de aanschaf, maar ook van de installatie kan terugvragen bij de Belastingdienst. Wij raden je wel aan om goed te kijken op de site van Belastingdienst of dit ook geldt voor jou. Het kan namelijk zijn dat jij hier geen recht op hebt. Laat je daarom dan ook goed informeren. Het is namelijk zonde dat je dit eventueel misloopt.

Je hebt geen vergunning nodig.

Ook dit is een feit. Let wel op, in de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Zoals we net al aangaven zijn we nu op het punt waar je juist even goed moet opletten. Wanneer je namelijk in een monumentaal pand woont is dit niet het geval. Dan moet je namelijk wel een vergunning aanvragen bij de gemeente. Het kan dan ook zeker voorkomen dat het wordt afgewezen aangezien er heel erg veel monumentale panden zijn die de gemeenten graag in de huidige staat houden. Wel zijn er voor iedereen een aantal voorwaarden waar je je aan moet doen. Om zeker te zijn dat de zonnepanelen mogelijk zijn op jouw dak kan je een energieadviseur langs laten komen die jouw dak op deze voorwaarden checkt. Wij raden je dan ook zeker aan om zoveel mogelijk informatie op te vragen en op te zoeken. Je moet het namelijk wel helder hebben en zeker weten dat het mag wat je wil.

Volgend nieuwsbericht