De meest gestelde vragen over zonneparken

Scroll

Het afgelopen jaar zijn er heel erg veel zonneparken gebouwd, toch ziet u heel erg vaak dezelfde vragen voorbij komen. Daarom beantwoorden wij hier de meest gestelde vragen over zonneparken.

Is er genoeg zon in Nederland?

Heel weinig zon is niet zo handig, maar teveel zon en warme ook niet. Hoe warmer het is, hoe meer weerstand. In Nederland hebben we een matig klimaat met genoeg zonuren. Nederland kan dan ook een heel erg goed land zijn om zonneparken te bouwen. Vaak hoort u mensen zeggen dat het helemaal geen zin heeft om zonneparken te bouwen in Nederland omdat het heel erg vaak bewolkt is. Toch is dat niet helemaal zo. Zonnepanelen werken namelijk ook gewoon tijdens bewolking. Helemaal geen bewolking is wel beter, maar met bewolking zijn de zonneparken nog steeds rendabel. Daar hoeven we ons dus geen zorgen over te maken in Nederland. Direct zonlicht is dus niet nodig om energie op te wekken. Zonnepanelen leveren ook gewoon stroom als het bewolkt of regenachtig is. Wel is het belangrijk om te weten dat zonnepanelen het meeste opleveren wanneer een strakblauw lucht is.

Waarom moeten we zonneparken bouwen?

In Europa is afgesproken dat Nederland in 2020 minimaal 14% van zijn energie duurzaam produceert. Daarvoor moet de opwekcapaciteit fors worden uitgebreid. Om gestelde doelstelling te halen is het, naast windenergie, bio-energie en aardwarmte, nodig dat er ook zonne-energie wordt opgewekt. Samen met maatschappelijke organisaties heeft het kabinet het Energieakkoord gesloten om vaart te maken met de opwekking van duurzame energie. Op dit moment leven we in 2021. Die doelstelling is dus nu helemaal niet meer van toepassing. Toch is het belangrijk om door te zetten met zonne-energie. Het is namelijk een hele duurzame manier van energie opwekken. Ze zeggen ook wel dat zonne-energie de toekomst is. Daarom worden er massaal zonneparken gebouwd.

Hoeveel zonne-energie is er nodig voor een huishouden?

Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 3000 kWh aan stroom per jaar. Voor dit stroomverbruik heeft u 12 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Wij raden u dan ook aan om zelf uit te rekenen hoeveel zonne-energie jij nodig bent. Dit is dan ook vrij gemakkelijk uit te rekenen. Bovendien hoeft u niet 100% van uw energiebehoefte zelf op te wekken. Wanneer u het toch lastig vind om het uit te rekenen kan u ook altijd advies vragen aan deskundigen. Deze mensen helpen u dan ook al te graag.

Is zonne-energie duurzaam?

Zonne-energie is een duurzame manier om energie op te wekken. Het opwekken van stroom vanuit zonne-energie gaat zonder geluidsoverlast, zonder afvalproductie en zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Daarnaast verbruikt u helemaal niks. Daar worden we toch allemaal blij van? Het feit dat we een manier hebben gevonden om zonne-energie om te zetten in stroom is dus een hele goede ontwikkeling die we moeten koesteren. Alleen de productie van zonnepanelen die nodig zijn voor het opwekken van zonne-energie kost energie. Daar liggen dus nog verbeterpunten.

Volgend nieuwsbericht