Is een elektrische auto de toekomst?

Scroll

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Als we het CBS mogen geloven werden er dit jaar twee keer zoveel elektrische auto’s geteld als het jaar ervoor. Maar is dit dan ook beter? De meningen over elektrische auto’s zijn erg verschillend, veel mensen zijn voor maar ook veel tegen. Eén ding is zeker elektrisch rijden maakt sinds de afgelopen jaren toch steeds meer een opmars. Maar in welke manier is dit nou beter voor het milieu?

Hoe duurzaam is elektrisch rijden?

Het grote voordeel van elektrisch rijden is dat hij geen CO2 uitstoot. Een normale auto loopt namelijk op fossiele brandstof, bij die verbranding komt er wel CO2 vrij. Echter betekend dit niet elektrische auto’s klimaatneutraal zijn, dit is omdat er bij de productie van de batterij wel veel CO2 wordt uitgestoot, meer dan bij de productie van een normale auto. Toch blijkt uit berekeningen dat zelfs als je de CO2 uitstoot van de productie van de batterij mee berekent is een elektrische auto minder belastend voor het milieu dan een brandstofauto.

Bereik

Op dit moment heeft een elektrische auto een beperkt bereik ten opzichte van een auto met een volle tank. Autofabrikanten willen wel dat de elektrische auto’s die ze produceren steeds verder kunnen rijden op 1 accu. Er is ook wel een ruim aanbod van modellen met een groet bereik. Maar vooralsnog geldt als je een lange rit wilt maken dat je toch even tussendoor je accu op moet laden.

Financieel

Vanaf 4 juni 2020 is er een nieuwe subsidieregeling actief. Iedereen die een nieuwe elektrische auto aanschaft na 1 juli 2020 kan de subsidie aanvragen. Minister Stientje van Veldhoven heeft gesproken dat een elektrische auto aantrekkelijker moet worden, dankzij een subsidie van €4.000. Voor tweedehandse modellen is de subsidie €2.000. Niet alle elektrische komen in aanmerking voor deze subsidie, er zijn wel voorwaarden waar je auto aan moet voldoen. Op dit moment is een elektrische auto nog duurder in de aanschaf dan een model die op benzine of diesel rijdt. Echter heeft een elektrische auto wel een groot financieel voordeel ten opzichte van een reguliere auto. Elektrische auto’s zijn goedkoper in gebruik aangezien deze lagere energiekosten hebben en geen hoge benzine kosten. Ook vraagt een elektrische auto minder onderhoud vanwege de minder bewegende delen, hierdoor heb je minder snel last van slijtage. Ook hebben de eigenaren van elektrische auto’s genieten van waarschijnlijk tijdelijke fiscale voordelen zoals een lagere BPM en een lagere MRB. Door deze voordelen wordt het uiteindelijk wel aantrekkelijk om ook elektrisch te gaan rijden.

Niet meer laden maar tanken

Er zullen de komende jaren best nog wel benzine- en dieselauto’s blijven rijden. Maar we hoeven de komende jaren ook geen elektrische revolutie te verwachten. Er zal vast wel weer een kleine groei plaatsvinden maar een revolutie zal er niet komen. Of elektrische auto’s de toekomst zijn is niet zeker. Er zijn altijd verbeter punten voor auto’s. Alles heeft zijn tijd nodig en zo ook de weg naar een betere toekomst.

Volgend nieuwsbericht