Wat leveren zonnepanelen op tijdens de vakantie?

Scroll

Zonnepanelen zetten zonlicht om in energie. Maar soms verbruik je deze zonne-energie niet meteen, bijvoorbeeld als je op vakantie bent. Wat gebeurt er eigenlijk met de energie als jij weg van huis bent? Profiteer je dan nog steeds van je zonnepanelen? Ja zeker. Terwijl jij op het strand ligt bruin te bakken verdienen je zonnepanelen geld. Maar hoe? Dat leggen we je uit.

Stroom terugleveren aan het net

Als jij op (zomer)vakantie bent, blijven je zonnepanelen zonlicht omzetten in energie. Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, bijvoorbeeld als je niet thuis bent, levert je zonnepanelen-systeem automatisch terug aan het net. Aan het einde van het jaar wordt je stroomafnemer verrekend met je teruglevering. Dit heet salderen. Door deze salderingsregeling profiteer je van je zonnepanelen, ook terwijl jij aan het genieten bent van je welverdiende vakantie. 

Geld verdienen terwijl je op het strand ligt

Net zoals wanneer jij op het strand ligt te zonnen, krijgen je zonnepanelen ook vol de zon te pakken. En dat zie je terug in je portemonnee. Als je in juli twee weken op vakantie gaat, wekt je zonnesysteem ongeveer 272 kWh aan stroom op, wat ongeveer gelijk staat aan 95 euro. Hier kun je heel wat ijsjes, cocktails of ansichtkaarten voor je familie voor kopen. 

Extra tip van ons: haal alle stekkers uit de stopcontacten voordat je weggaat. Zo voorkom je sluipverbruik wat energie scheelt en je dus meer terug levert aan het net. 

(Voor deze berekening zijn we uitgegaan van een gemiddeld zonnesysteem van 4320 Wp en een opbrengst van 0,9 kWh/Wp per jaar) 

Salderen na 2025

Vanaf 2025 wil de regering de salderingsregeling afbouwen. Dit betekend dat je vanaf het jaar 2025 elk jaar minder stroom mag wegstrepen. Vanaf het jaar 2031 krijg je een terugleververgoeding voor elk kWh die je terug levert aan het net. De afbouw van de salderingsregeling betekent dat het steeds voordeliger wordt om je zonne-energie gelijkt op te maken of op te slaan in een batterij. In Vlaanderen wordt op dit moment veel onderzoek en ervaring opgedaan met de installatie van thuisbatterijen. Zodra batterijen ook bij ons in Nederland financieel aantrekkelijk zijn, worden deze ook hier aangeboden. 

Lees ook: Redenen waarom zonne-energie de toekomst is

Volgend nieuwsbericht