Wat is netcongestie  

Scroll

In Nederland produceren en gebruiken we steeds meer duurzame energie, en de groei in de afgelopen jaren is ongekend. Deze positieve ontwikkeling helpt de opwarming van de aarde tegen te gaan.  

Er is echter ook een keerzijde. De vraag naar ruimte op het elektriciteitsnet neemt explosief toe, terwijl dit net niet is ontworpen voor zo’n hoog elektriciteitsgebruik en -opwekking. Hierdoor raakt het net op steeds meer plaatsen (tijdelijk) vol. Dit betekent dat in sommige gebieden de belasting op bepaalde momenten zo hoog is dat de maximale capaciteit van het net wordt bereikt. Daardoor kunnen bedrijven of particulieren die een grotere stroomaansluiting willen soms niet worden geholpen. Ook kunnen nieuwe duurzame energieprojecten op veel plaatsen tijdelijk niet worden aangesloten.  

Volgens RVO is er sprake van netcongestie wanneer de vraag naar transport van elektriciteit (zowel van aanbieders als afnemers) groter is dan de transportcapaciteit van het net. Netcongestie is vergelijkbaar met een snelweg: de weg is ontworpen om een bepaalde hoeveelheid auto’s te transporteren per bepaalde tijd. Als veel meer auto’s tegelijkertijd van dezelfde weg gebruik willen maken, ontstaat er file: de zogenaamde congestie.  

In het verleden was het een eenrichtingsverkeer. De stroom kwam direct van de centrale richting de huishoudens en bedrijven. Maar door de komst van wind- en zonneparken is het nu tweerichtingsverkeer. Daardoor is er nu een spanningsprobleem en is in veel gevallen stroom terug leveren of afnemen niet mogelijk. Hierbij kan energieopslag een belangrijke rol gaan spelen.  

Zonneparken in combinatie met netcongestie  

Voor ontwikkelaars van duurzame energieprojecten, is het cruciaal om vooraf te verifiëren of er voldoende netcapaciteit beschikbaar is om een project aan te sluiten op het midden- of hoogspanningsnet. Dit proces begint met het indienen van een aanvraag bij de netbeheerder, waarin we het gewenste vermogen voor een zonnepark aangeven. Als er capaciteit beschikbaar is, kunnen we deze reserveren, wat ons de zekerheid geeft dat we de opgewekte elektriciteit kunnen terugleveren aan het net.  

Het kan echter ook voorkomen dat er geen ruimte is op het net. In zo’n geval moet ons project wachten tot er wel capaciteit beschikbaar komt, wat weken, maanden of zelfs jaren kan duren. Dit kan de voortgang van duurzame energieprojecten aanzienlijk vertragen en de planning en financiering ervan compliceren.  

Netcongestie kan door verschillende oorzaken ontstaan, waaronder spanningsproblemen, gebrek aan capaciteit op het hoogspanningsnet, en tekort aan capaciteit of velden bij de regionale netbeheerders. Elk van deze factoren kan de doorvoer van elektriciteit belemmeren. Netbeheerders werken voortdurend aan het in kaart brengen van deze problemen binnen verschillende regio’s om de knelpunten inzichtelijk te maken en oplossingen te zoeken.  

Kecxwind en netcongestie 

Voor Kecxwind is het essentieel om in nauw overleg te blijven met netbeheerders en op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen en uitbreidingsplannen van het elektriciteitsnet. Alleen door proactief te handelen en goed geïnformeerd te blijven, kunnen we onze projecten succesvol realiseren en bijdragen aan de verduurzaming van de energievoorziening in Nederland. Mochten er nog vragen zijn na het lezen over wat netcongestie is? Neem dan contact op met ons en wij zullen uw vraag beantwoorden.  

Volgend nieuwsbericht